18 Ocak 2024 Perşembe

Yazı Tahtası Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Yazı Tahtası Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Özellikle ofis ve okullarda lüksten ziyade artık zorunlu bir ihtiyaç haline gelen yazı tahtaları, kullanım kolaylığı, dekoratif olması, model ve kullanım alanı çeşitliliği nedeniyle de oldukça tercih edilmektedir. Bu derece yaygın olan ürünlerde elbette ki tercih işlemi daha zor olmaktadır. Çünkü karşınıza birçok kriter çıkmaktadır. Bu tercihi yapmadan önce yazı tahtaları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda, yazı tahtası nedir, nasıl üretilir, bunları seçerken dikkat etmemiz gereken kriterler nelerdir gibi başlıkları inceleyeceğiz.

Yazı Tahtası Nedir? Yazı Tahtası Ne İşe Yarar?

Üzerine uygun kalem vasıtasıyla yazı yazılabilen ve kolay bir şekilde silinebilen tahtalardır. Geçmişte okullarımızda kullanılan tebeşirle yazılan kara tahtaların, teknoloji ile buluşturulmuş, daha temiz, daha pratik versiyonlarıdır. Teknoloji, ihtiyaçlar üzerine gelişme göstermektedir. Yazı tahtalarının kullanımındaki temel ihtiyaç ise “bir şeyler anlatma” ihtiyacıdır. Bu ihtiyacımız okullarda ders anlatmak, iş yerlerinde sunum yapmak, restoranlarda bilgi vermek şeklinde karşımıza çıkar. Dolayısıyla yazı tahtaları temelde bir şey anlatmanıza yardım etmek için vardır. Modelleri ve özellikleri; sizin bu anlatımınıza en pratik desteği, nasıl vereceği konusunda değişiklik göstermektedir. 

 

Yazı Tahtası Nasıl Üretilir ?

Yazı tahtası yapımı basit olmasına rağmen kullanılan malzemeye göre işlem biraz farklılık göstermektedir. Genel olarak; istenilen ölçülerde kesilen MDF, zemin olarak kullanılır. Yüzeyin manyetik olması, mıknatısların yapışması isteniyorsa çelik kullanılır. Üzerine laminant kaplanarak yazılıp silinebilen bir yüzey elde edilir. Sonrasında çerçevesi (ahşap, alüminyum, mdf gibi) yerleştirilir. Çerçevenin ana işlevi yapıştırılan laminant yüzeyin kalkmasını engellemektir. Son olarak sabit ve seyyar olmasına göre uygun ayaklar ve aparatlar monte edilir.

 

Yazı Tahtası Malzemeleri Nelerdir?

Yazı tahtası ile bilirlikte kullanılacak ürünler; yazı tahtası kalemi (board marker), yazı tahtası kalemliği ve  yazı tahtası silgisidir.

 

Yazı Tahtası Seçerken Kriterlerimiz Ne Olmalıdır?

Yazı tahtası çeşitleri oldukça geniştir. Her ihtiyaca göre şekillenebilen yazı tahtaları için, her şeyde olduğu gibi öncelikle ihtiyacımızı iyi bir şekilde belirlememiz gerekmektedir. İhtiyacımızı belirlerken bakacağımız yazı tahtası özellikleri şunlar olmalıdır;

Kullanım Yeri

İlk bakmamız gereken özellik yazı tahtasını nerede kullanacağımızdır. Burada hem kullanım alanımızı hem de kullanacağımız odayı dikkate almalıyız. Yazı tahtasının kullanım alanları genel olarak; ofis-iş yeri, okul, mutfaklar, restoran, ev, çocuklar gibi çeşitlilik göstermektedir.Mesela, çocuklar için yazı tahtası almayı planlıyorsanız, üzerinde yapmayı planladığınız yazı tahtası etkinliklerine göre, ölçü ve yüzey gibi kriterlere bakmak gerekmektedir. Evde not almak veya restoranda menü göstermek içinse mini yazı tahtaları veya duyuru panolarına bakılmalıdır.  Kullanacağımız oda ise bize ölçü ve dizayn seçiminde yardımcı olacaktır. Yazı tahtası dekoratif olmalıdır. Bu nedenle kullanacağınız odaya uygun şıklıkta ürünü tercih etmek daha doğru olacaktır.

Sabitlik veya Seyyarlık

Sabit, Duvara Monte Yazı Tahtası: Ofis veya ev duvarlarımıza kolayca monte edilebilen yazı tahtaları yer tasarrufu açısından oldukça avantajlıdır. Yazı tahtalarının diğer modelleri ofis içerisinde bir alan işgal etmektedir. Ancak duvara monteli modeller, asıldıkları duvarda hem dekoratif bir görüntü sağlarlar, hem de yer işgal etmezler. Peki, yazı tahtası duvara nasıl monte edilir? Öncelikle monte edilecek duvar bir çok açıdan görüş açısına sahip bir duvar olmalıdır. Yükseklik olarak ortalama boylu birisinin tahtanın en üst noktasına elinin uzanabileceği yükseklik seçilebilir. Monte edilecek duvar boş ise duvarı ortalayacak şekilde, duvarda başka asılı eşyalar varsa kenarlardan eşit mesafeler kalacak şekilde ortalanması görüntü açısından daha şık olacaktır. Duvarın neresine asılacağına karar verdikten sonra iki kişinin yardımı ile tahta duvara kaldırılır. Bir su terazisi yardımıyla tahtanın yere paralelliği kontrol edilir. Vida deliklerinin olduğu yerlerden kalemle duvara işaret konulur. Tahta indirildikten sonra işaretli yerler matkap ile delinerek içerisine dübeller yerleştirilir. Sonra tahta tekrar kaldırılarak duvara vidalanır.


Duvara Monteli Yazı Tahtası

Seyyar, Ayaklı Yazı Tahtası:  Bu modellerin en önemli özelliği seyyar olmasıdır. İstediğimiz yere kolayca taşınabilmektedir.

Yazı Tahtası Teleskopik Ayaklı: 3 ayaklı, genelde ölçü olarak küçük olan tahtalardır. Şık tasarımlara sahiptir.


Teleskopik Ayaklı Yazı Tahtası

Yazı Tahtası Tekerlekli: Altında bulunan tekerlekler sayesinde istenilen yere kolayca taşınabilir, sunum esnasında tahtanın açısı değiştirilebilir.Tekerleklerin üzerinde fren sistemleri mevcuttur, bu sayede istediğiniz yerde sabit kalması da sağlanır. 



Tekerlekli Yazı Tahtası

Yüzey

Yazı tahtasının yüzeyi çok çeşitlilik göstermektedir. Tabi ki bu çeşitlilik fiyata yansımaktadır. Genelde yüzeyi laminant, melamin (en uygun fiyatlı seçeneklerdirancak çizilmelere karşı dayanıklı değildir),duralit (ön tarafı lamine arkası mdf kaplı, melamine kıyasla biraz daha dayanıklı), porselen (en dayanıklı tiptir, ön porselen arka çelik kaplıdır), gibi malzemelerden oluşmaktadır. Özellik açısından ise mıknatıslı yazı tahtası (arkası çelik ön kısmı PVC kaplanmış yüzeylerdir, yüzeyine magnetli malzemelerin yapışması sağlanır), yapışkanlı yazı tahtası (yüzeyine kağıtların yapışması sağlanır, pano olarak kullanımı idealdir, istenirse bir kısmı folyo ile kaplanıp üzerine yazı yazılabilir.) Çift taraflı yazı tahtası (360 derece dönerli yazı tahtası olarak da bilinir ve her iki yüzü de yazı yazmak için kullanılır, 360 derece kendi etrafında dönebilir). Flipchart yazı tahtası (yüzey olarak tek kullanımlık kağıtların kullanıldığı, pratik katlama ve yırtma sistemi olan tahtalar). Kombin yüzeyler mevcuttur. Yazı tahtası ve mantar pano gibi yarısı mantar pano yarısı yazı tahtası olan yüzeyler olduğu gibi özellikle çocuklar için yazı tahtası ve abaküsün bir arada sunulduğu tipler de mevcuttur. Renk olarak genelde beyaz tahtalar tercih edilmektedir. Ancak siyah (Kara tahtalar) gibi farklı renkler de mevcuttur. Genel olarak yüzey boş olsa da özellikle müzik dersleri gibi derslerde kullanılan yüzeyleri hazır çizgili tahtalar da mevcuttur.


360 Derece Dönebilen Çift Taraflı Yazı Tahtası

Çerçeve

Çerçeve olarak ahşap çerçeveli yazı tahtaları, MDF çerçeveli yazı tahtaları, alüminyum çerçeveli yazı tahtaları olarak gruplandırabiliriz. Bunlardan en dayanıklıları MDF çerçeveler, en maliyet etkin olanlar ise alüminyum çerçevelerdir.

Ölçü

Yazı tahtası ölçülerine karar verirken kullanacağınız alanın büyüklüğüne ve kullanma amacınıza göre karar verilmelidir. Küçük odalara büyük yazı tahtaları verimli olmayacağı gibi, büyük odalarda da küçük yazı tahtaları görünme açısından çok işlevsel olmayacaktır. Yazı tahtası ebatları sizin amacınızla da doğru orantılıdır. Tahta üzerinde geniş gruplar halinde çalışma yapıyorsanız veya sunum yaparken tahta üzerine bir takım çıktılar asmayı seviyorsanız alacağınız yazı tahtası büyük ölçülerde olmalıdır. Evde veya işte sadece ufak beyin fırtınası yapmak veya bazen birilerine ufak sunumlar yapmak için kullanacaksanız küçük ölçülerde yazı tahtası tercih edilmelidir.

Fiyat 

Yazı tahtası fiyatları yukarıda belirttiğimiz her bir kritere göre farklılıklar göstermektedir. Günümüzde ortalama 20 -5000 tl arasında fiyat aralığına sahip olan bu sektörde; sizin için en uygun yazı tahtasını en ucuza bulmak için İş’te Kırtasiye hemen yanınızda. Sitemizin yazı tahtaları bölümünü inceleyip fiyat aralıklarını görebilirsiniz.

 

Yazı Tahtası Nereden Alınır? Yazı Tahtası Nerede Satılır? 

Yazı tahtaları genellikle ofis malzemeleri satan firmalarda bulunmaktadır. Sizin için en uygun yazı tahtası önerisi için sizi Esenyurt ve İkitelli’de bulunan şubelerimize bekliyoruz. Kaliteli yazı tahtasının adresi İş’te Kırtasiye, en hızlı servis ve internet hizmeti ile ihtiyacınızı en kısa sürede sizlere ulaştırmaktadır.

 

Özetle; Yazı tahtası seçerken öncelikle ihtiyacınızı belirlemeniz gerekir. Yazı tahtasını nerede hangi amaçla kullanacağınıza göre ölçüsüne, yüzey özelliğine, sabit veya seyyar oluşuna, çerçevesine ve bütçenize bakarak tercih yapmalısınız. İş’te Kırtasiye ailesi olarak kullanacağınız yazı tahtasında anlatacağınız her şeyin tam olarak anlaşılmasını dileriz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. 

Söyleyeceğiniz sözü yazmak, sizi düşünmeye ve düşüncelerinizi tasfiyeye sevk eder. * Dale Carnegie

Yorumunuzu bırakın