18 Ocak 2024 Perşembe

İş Hayatında Kişisel Gelişimin Önemi

Kişisel Gelişim Nedir?

Gelişim denildiği zaman akla ilk gelen, insanın doğumundan ölümüne kadar olan süreçte geçirdiği aşamalardır. Zekâ gelişimi, biyolojik gelişim, kariyer gelişimi, ilerleme, olgunlaşma gibi süreçler buna örnek olarak gösterilebilir. Kişinin öğrenme süreci ve yaşantısı ile birlikte gelişim süreci ilerlemeye devam etmektedir. Kişisel gelişim kavramının tarihsel değişim sürecine genel olarak bakıldığında, aslında insanların var olduğu andan itibaren bulunduğu anlaşılmaktadır. İnsanların yaşadıkları süre boyunca karmaşık süreçlerle karşılaşmaya başlamaları kendi benliklerini fark etmeleri gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Kendilerine odaklanmanın önemini anlayan insanlar zor durumlarla mücadele etmeyi öğrenmişler ve gelişimleri yönünde hareket etmeye başlamışlardır. Gün geçtikçe bilinçli insanların sayısının artmaya başlaması ve kişisel gelişim alanında çalışmaların yapılması söz konusu alanın güçlenmesine katkıda bulunmuştur.

Kişisel Gelişim Nasıl Yapılır?

Kişilerin iş ve sosyal hayatlarında başarılı ve mutlu olmaları için kişisel gelişimlerine önem vermeleri gerekmektedir. Peki bu gelişim nasıl sağlanır, bunun safhaları nelerdir?


Kendini Tanı: İnsanoğlu gelişim göstermek için önce kendini tanımalıdır. Nerede olduğunu bilmezsen gideceğin yere giden yolu asla bulamazsın.Bir insanın; toplumun veya kendi benliğinin neresinde olduğunun farkına varması, kaybettiği değerli bir eşyasını bulması ile eşit bir sonuç oluşturmaktadır. Kişi kendisini geliştirmeye belli bir noktadan başlar ve bu süreçte ne kadar çok şey öğrenirse kendisini o kadar geliştirmiş olur. Bireyin sahip olduğu değerlerini, belirlediği hedeflerini, amaçlarını, güçlü ve zayıf yönlerini de içine alarak kişisel bir değerlendirme yapması kendini tanıması sürecine temel oluşturmaktadır. Böylece birey sahip olduğu kişisel envanterinin ve potansiyelinin ne olduğunu ortaya koymuş olmaktadır.

Kendini geliştirme süreci kişinin zamanla yaşı ilerledikçe kendini tanımaya başlaması ile paralel bir şekilde ilerlemektedir. Bu sürecin olumlu bir şekilde devam etmesi için de kişinin kendisinin farkına varması, kendisinden haberdar olması ve kendisini gerçek bir varlık olarak algılaması gerekmektedir Kişi bu şekilde hareket ettiği zaman aile yaşamı, iş yaşamı ve sosyal yaşamı diğer insanlardan farklılaşır ve bu farklılaşma sıra dışı bir durumu meydana getirir.

Kişinin kendisiyle ilişki içinde olması, duygu ve düşünceleriyle etkileşimde bulunması ve bu etkileşim sonucunda duygusal ve düşünsel süreçlerle ilgili bir farkındalığa sahip olması kendisini tanımasının bir başka boyutunu oluşturmaktadır. Kişi mevcut potansiyelini kullanabilmesi için öncelikle kendisini tanımalıdır. Bunu yapabilmesi için de kişinin kendisine sorular sorması ve bunların cevaplarını bulması gerekmektedir. Bu durum, devamlılık gerektiren bir süreçtir. Çünkü kendisini tanıyan bir kişi sahip olduğu duygu ve düşüncelerinin gerçekliğine de ulaşmış olmaktadır. Kendisini tanımayan bir kişide ise bu durumun oluşması mümkün değildir. Ayrıca dış dünyada olup biten olayların ve insan ilişkilerinin farkında olabilmek ve bunları anlayabilmek de kişinin kendisini tanımasını gerektirmektedir. Bireyin bir bütün olarak kendisini tanıması sonucunda sosyal çevresi ile olan ilişkisi ve iş yaşamına uyumluluk süreci de olumlu şekilde etkilenmektedir.


Hedef Belirle: Nerede olduğunuzu belirledikten sonra nereye gideceğinizi belirlemek gerekir. Kişisel gelişim kavramının içeriğinde insanların belirledikleri hedeflere doğru yönelip nasıl başarılı olacaklarının ve arzu ettikleri şeyleri nasıl elde edeceklerinin yöntemlerini belirlemek de yer almaktadır. Bunların daha kolay ve etkili bir şekilde gerçekleşebilmesi için de kişisel gelişim sürecinin bireylerin dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren ele alınması gerekmektedir. O halde insan ulaşmak istediği hedefleri belirlemeli, bunlara ulaşacak yöntemleri çıkarmalı ve uygulamalıdır. Hedeflere ulaşılamazsa hedefler güncellenmeli, ulaşılırsa da yeni hedefler belirlenmelidir.

Çevreyi Tanı: Kişi yaşadığı süre içerisinde her zaman kendini geliştirme ihtiyacı hissetmektedir. Kendini geliştirme süreci, kişinin sadece kendisi ile ilgili bilgileri edinmesi ve kendisini tanıması ile sınırlı değildir. Bununla birlikte kendi başına meydana gelmeyen ve çevre ile karşılıklı etkileşimi boyunca gerçekleşen bir durum olarak da tanımlanmaktadır. Bu etkileşim sonucunda kişide yaşadığı çevre içerisinde meydana gelen durumları anlama ihtiyacı oluşmaktadır. Oluşan bu ihtiyaç ise, kişiyi kendini geliştirmeye yönelten asıl sebeplerden biridir. Temelde sosyal bir varlık olan birey bir yandan zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal kapasitesi ile ilgili gelişime önem vererek bireysel özelliklerini güçlendirirken, diğer yandan çevresindeki mevcut bilgi birikimine ulaşarak bunları uygulamaya yönelmesi ile çevresel yanını da güçlendirmektedir Böylece kendini geliştirme sürecinin gerek bireysel gerekse de çevreyle ilişkili bir süreç olduğu, bu sebeple de çok yönlü ve karmaşık bir kavram teşkil ettiği anlaşılmaktadır.

Öğren ve uygula: Her birey kendini geliştirmek amacıyla mevcut potansiyelinin daha fazlasını ortaya koymak ve bunun için gerekli çabayı göstermek zorunluluğundadır. Bunun için de eksik olduğu yönlerini belirleyerek yeni bilgiler edinmeli ve bu eksikliklerini gidermelidir. Değişen topluma ayak uydurabilmek için özellikle genç yaştaki bireylerin birçok beceriyi kazanması gerekmektedir Bu sebeple bireyler ilerleme kaydetmek, değişim göstermek ve bunlarla birlikte gelişim sağlamak mecburiyetindedir. Bu değişim sürecinin gelişim olarak adlandırılabilmesi için de söz konusu değişimin olumlu yönde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu becerileri kazanmak için en önemli adım yeni şeyler öğrenmektir. Kişi, bir yönden gelişim sağlayarak mevcut seviyesinde artış gösterirken, diğer yönden de bu süreçte öğrendiği davranışları kendisinde uygulamalıdır. Çünkü öğrenilen bilgi ile kazanılan davranış birbirlerini tamamlayan birer olgudur. Gerek isteyerek gerekse tesadüfler sonucu ulaştığı bilgileri mevcut olanlarla ilişkilendirerek farklı bakış açıları geliştirmesi kişisel gelişimine katkı sağlayan bir başka boyutu oluşturmaktadır.


Motivasyonunu yüksek tut:Kişisel gelişim bir süreç olduğundan uzun soluklu bir iştir. Uzun yolda giden bir aracın yakıt ihtiyacı olacağı gibi, insanlarında bu uzun yolculukta yakıt alması gerekmektedir. Kişinin bu konu üzerinde motivasyonunu yüksek tutması için kişisel gelişim makalelerini, kişisel gelişim yazılarını, kişisel gelişim kitaplarını ve kişisel gelişim videolarını takip etmelidir.

Kişisel Gelişim Neden Önemlidir?

Yukarıda da görüldüğü gibi kişisel gelişim çaba isteyen bir süreçtir. Ancak çaba harcanmasa da insanoğlunun yapısı zaten gelişime uyum sağlaması için tasarlanmış bir mekanizmadır. Doğduğunuz andan itibaren kişi istemese de konuşmayı öğrenir, yürümeyi öğrenir, duygularını mimiklerle ifade etmeyi öğrenir. Kısacası öğrenir de öğrenir. Kişisel gelişim bu öğrenmenin daha sistemli ve doğru şekilde hızlanması için uygulanmaktadır. Peki bu çaba sonucunda neler elde edersiniz;


Sağlıklı ve mutlu olmanızı sağlar: Kişisel gelişim sürecinde öğrendikleriniz ve uyguladıklarınız size hayatta sağlığı ve mutluluğu yakalamanın yollarını gösterecektir. Fiziki ve ruhsal gelişiminize katkı sağlayarak yaşama daha pozitif bakmanızı ve yaşamdan zevk almanızı sağlar.

Krizlerle başa çıkmanızı sağlar: İnsan hayatında krizler, zor anlar hep olmuştur ve hep de olacaktır. Bu anlar bireylerin güçlenmesi için adeta bir zorunluluktur. “Öldürmeyen acı kuvvetlendirir” sözü bu durumu açıklayan güzel bir ifadedir. Zor dönemler, insanlara kendilerinden başka kimsenin yardım etmeyeceğinin farkındalığını kazandırır. Kişisel gelişimin tarihine baktığımızda da insanlar genelde zor zamanlarda kişisel gelişime eğilim göstermeye başlamıştır. En yakın olarak ülkemizde, kişisel gelişimin kısa bir tarihine bakmak yeterlidir. olarak Kişisel gelişime verilen önem kriz dönemlerinde daha çok artmıştır. 1980’lerden itibaren Türkiye’de yayımlanmak amacıyla piyasa ile buluşan kitapların arasında kişisel gelişime yönelik olanlarda artış gözlenmesi, bu dönemde yaşanan kriz ve zor zamanların bir sonucudur. Hatta 1990’lı yıllar itibariyle söz konusu ilgi artması ve 2001 yılında yaşanan kriz ile daha da yükselmesi de bunun bir göstergesidir.

İnsanlarla sağlıklı iletişim kurmanızı sağlar: Kişisel gelişim sürecinin gerçekleşmesi ile insanlar kendilerini ve kendi iç dünyasını daha kolay anlayabilir, bununla birlikte kendilerini başkalarının yerine koyabilmeyi, birbirleriyle ilişki ve iletişim kurabilmeyi başarabilir. Çünkü bu gelişim süreci aynı zamanda kültürlerarası sürecin de bir yapı taşı konumundadır. İnsanlar yaşadıkları kişisel gelişim süreci ile birlikte zamanla karmaşık bir süreç olarak adlandırılabilecek kültürlerarası süreç ile de baş edebilir konuma gelebilmektedir. O halde kişisel gelişim, özellikle iş hayatı gibi farklı kültürde birçok kişi ile aynı amacın paylaşıldığı ortamlarda sağlıklı iletişim kurmanızı sağlar.

Sizi farklı kılar: İş hayatında ve sosyal yaşamınızda farklılığı olan insanlardan olmanızı sağlar. Kazanmış olduğunuz yetenekleriniz sayesinde çevrenizde fark edilir hale gelir, mevki ve makam olarak daha üst seviyelere çıkabilirsiniz.


Özetle;  İş ve sosyal hayatınızda sağlıklı ve mutlu olmak, krizlerle başa çıkabilmek, sağlıklı iletişim kurmak ve fark yaratmak için kişisel gelişime önem verilmelidir. Bunun için öncelikle kendimizi tanımalı, hedeflerimizi belirlemeli, çevremizi tanımalı ve öğrenip uygulamalıyız. Her zaman gelişime ve değişime açık olan İş’te Kırtasiye ailesi olarak; sizlere bu gün olduğunuzdan daha sağlıklı ve mutlu olduğunuz günler diliyoruz. Her birimizin kendimizin kişisel gelişim uzmanı olduğumuz günlere.

Yapılana kadar her şey imkansız görünür. * Nelson Mandela

Yorumunuzu bırakın