18 Ocak 2024 Perşembe

Algılara Hitap Et, İş Hayatında Algı Yönetimi - 1

Algı yönetimi nedir?

Algı yönetimi; kitlelerin arzu edilen noktaya gelmesi için yapılan propaganda yöntemleridir. Temel amaç kişilerin duygularını, güdülerini, amaçlarını düşünce yapılarına etki ederek istenilen sonuca kendi iradeleri ile ulaşmalarını sağlamaktır. Psikolojik operasyon, yumuşak güç, algılama yönetimi, halkla ilişkiler, kamu diplomasisi ve hatta pazarlama gibi farklı isimlerle de anılabilmektedir. Tanıma baktığımızda daha önceki yazılarımızda işlediğimiz ikna tekniklerinden birisi olarak algı yönetiminden bahsedebiliriz. Bu ikna yöntemlerini manipülasyon olarak adlandırmak yanlış olmaz. Kullanılan terminoloji ne kadar hafifletilmiş olursa olsun sonuç bir grubu kendi rızası ile ikna etmektir.

Algı yönetiminde uyulması gereken bazı kurallar vardır. Doğru algı yönetimi tekniği için; hedef kitlenin değerleriyle uyum sağlamak, hedef kitlenin kültürüne özen göstermek, beklentilerin üzerinde yaklaşım sergilemek, yalın olmak, sonuca odaklanmak gibi bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Algı yönetimi kişilerin görüp işittikleri konuları kendilerinin de konuşmasını ve onları yapmasını sağlamaya çalışır. Çünkü yapılan bir araştırmaya göre insanlar; okuduklarının %10’unu, işittiklerinin % 28’ini, gördüklerinin % 30’unu, hem görüp hem işittiklerinin % 50’sini, söylediklerinin % 70’ini, yapıp söylediklerinin % 90’ını öğrenmektedir. Algı yönetimi kişilerin arzu edilen şeyi %90’lık seviyede öğrenmesi için çaba sarf eder.

Genelde istihbarat örgütleri ve devletler tarafından kullanılan algı yönetimi, doğru ellerde büyük bir güce dönüşürken yanlış ellerde müthiş bir kıyıma da neden olabilmektedir. Bu yazımızda algı yönetimini bu bakış açısıyla incelemeyeceğiz. Bizim odaklanacağımız konu iş hayatında algı yönetiminde dikkat edilmesi gereken noktalar olacaktır.

Sinema sektöründen algı yönetimi örnekleri

Algı yönetiminde sık kullanılan enstrümanlardan birisi de sinema sektörüdür. Aşağı yukarı her filmde mutlaka toplumu yönlendirmek için belirli mesajlar bulunmaktadır. Örneğin;


Başrolünde Silvester Stallone’nin oynadığı Raki ve Rambo filmleri dönemin Amerikan düşüncülerini, topluma güzel bir şekilde vermiştir. Rambo filmlerinde tek başına farklı ülkelerle savaşan Amerikan askeri Rambo, ülkesinin gücünü gösterir. Rocky 4'te ise Amerikan bayraklı şortuyla Rus rakibini kendi ülkesinde ve yöneticilerinin olduğu salonda ringe seren Stallone, finalde "herkes değişebilir" mesajıyla kominizme karşı bir mesaj verir.

İngiliz ajan 007 James Bond serisinde Ruslara karşı bir çok mesaj verildi. Soğuk Savaş döneminde NATO ülkelerinin temsil ederek dünyayı kötülerden kurtaran politik bir sembol oldu. Küba krizinin dünyayı yeni bir savaşın eşiğine getirdiği 1963'te tamamlanan Rusya'dan Sevgilerle Filminde James Bond, komünist Ruslar karşısında zekâsı ve yüksek teknolojisi sayesinde yüzü gülen taraf olur.

Green Zone filminde CIA, Irak'ın bölünmemesi için uğraş veren ama başaramayan bir örgüt olarak gösterilir. Irak Savaşı'nı konu alan filmlerde, ABD'nin, gerçekte çıkarları için değil, bölge halkının özgürleştirilmesi için orada olduğu mesajı verilir. George Clooney, birinci Körfez Savaşı'nı konu alan Üç Kral’da Irak ordusunun zulmüne uğrayan yerel halkı koruyarak, gerçekte ABD ordusunun neden çölde olduğunun cevabını verir.


Ridley Scott'ın Kara Şahin Düştü filminde 1993'te Birleşmiş Milletler gücüne bağlı olarak kötü adamları yakalamak için Somali'ye gönderilen bir grup Amerikan askerinin hikâyesi etkileyici bir görsellikle anlatılır. Alt metinde, “yerel halkın özgürlüğü için buradayız” mesajı dikkat çeker.

İş hayatında algı yönetimi gerekli midir?

Algı yönetimi her alanda etkili olduğu gibi iş hayatında da etkilidir. Hem şirket için işlerde hem de şirketin dış işlerinde algı yönetimi büyük bir paya sahiptir. İş hayatında algı yönetimi denilince çok farklı başlıklar gündeme gelmektedir. Ana başlık olarak kişisel algı yönetimi ile kurumsal algı yönetimi başlıklarını kullanabiliriz. Her ne kadar her iki başlıkta da ana konular aynı olsa da, ana tema farklıdır. Kurumsal bir algı yönetiminde ön plana çıkan unsur firmalar, markalar ve işyerleridir. Kişisel algı yönetiminde ise kişi veya kişinin fikirleri ana unsurdur.  Bu konuyu bir sonraki yazımızda daha detaylı olarak ele alacağız…

Yorumunuzu bırakın