18 Ocak 2024 Perşembe

2024 Ajandamı Nasıl Tutmalıyım? Etkin Ajanda Kullanımının Püf Noktaları

Ajanda nedir?

Peki bu ajandalar ne işe yaramaktadır. Ajandalar içerisinde bir yılın her gününe ait özel sayfalar bulunduran, aylık ve yıllık görünümlerle planlamayı kolaylaştıran ve not alma bölümleri ile not almanızı sağlayan defterlerdir. Organizer ajanda ve hatırlatıcı ajanda olarak kullanılabilen ajandalar not defteri olarak da kullanılmaktadır. Her şeyde olduğu gibi ajanda kullanımında da verimliliği artırmak için birkaç hususa dikkat etmek gerekmektedir.


Ajanda kullanırken nelere dikkat etmeli

Sistematik belirle: Etkili ajanda kullanımı konusunda en önemli husus, düşünce yapınıza göre bir ajanda sistematiği belirlemektir. Her iş alanına göre not alınacak faaliyetler değişebilmektedir. Ancak ortak bir takım faaliyetler tüm iş sektörleri için benzerlik göstermektedir. Kendi iş alanınıza göre ajandanızın sistematiğini belirlemeniz gerekmektedir.

Renk kodları: Ajandanızda en fazla 3-4 renk kullanmaya özen gösterin. Çok fazla renk kullanmak sonradan inceleme yaptığınızda gözünüzün bir renk cümbüşü içerisinde kaybolmasına neden olabilir. Örnek olarak çok önemli gördüğünüz konuları veya acil yapılması gereken işleri kırmızı kalemle, patronunuzun özel olarak sizden istediği hususları yeşil kalemle, konuların ana başlıklarını mavi kalemle, diğer yazıları ise siyah kalemle yazabilirsiniz. Bu durum size ajandanızı her gözden geçirdiğinizde aradığınız konuyu bulmakta büyük kolaylık sağlayacaktır.


Ajanda bölümleri: Herhangi bir konuyla ilgili bir notunuzu aradığınızda ajandanızın neresine bakmanız gerektiğini bilmek size hız kazandıracaktır. Bunun için ajandanın bölümlerini iyi belirlemeniz gerekir. Örneğin; gelen siparişlerle ilgili bir bölüm, adres ve telefon gibi iletişim bilgilerinin olduğu bölüm, ürünler hakkında sorun alanlarının yazıldığı bölüm, geleceğe yönelik araştırmayı planladığınız hususlar ile ilgili bölüm, belirli bir sürede tamamlanması gereken işler, katılınacak toplantılar gibi bölümler tercih edilebilir. Bu bölümleri renkli yapışkanlı not kağıtları ile ayırmak veya karton organizerler kullanmak aradığınızı bulmanız konusunda size oldukça yardımcı olacaktır. Bu durum ajandanızın karmaşık bir görüntüye sahip olmasını engelleyecektir. Öğrencilerin sıklıkla kullandığı bir organizer defterde notlarınızın kenarlarına ilave notlar almak yerine yapışkanlı kağıtlar kullanmak gibi yöntemlerde defterinizin sadeliği açısından önemlidir.  

Haftalık/Aylık bölümler: Ajandanızın içerisinde haftalık veya aylık bir not alma bölümü mevcut değilse bu şekilde bir alan oluşturmak geleceğe yönelik plan yapmada size kolaylık sağlayabilir. Önümüzdeki haftalarda veya aylarda genel olarak yapacağınız işlerin başlıklarını not almanız, o hafta veya ayla ilgili bir plan yaparken size iş yoğunluğunuz hakkında bilgi verir. Bu sayede yeni alacağınız işleri ve çalışmaları sonraki bir döneme erteleyerek zamanınızı çok daha kaliteli şekilde kullanabilirsiniz.

Bilgi silme: Haftalık ajanda, aylık ajanda ya da günlük ajanda kullanırken kurşun kalem kullanarak notları silmek etkin bir çözüm değildir. Kurşun kalemler yerine ajanda tutarken tükenmez v.b. kalem kullanmak daha etkindir. Bu bilgileri silerken silgi yerine, bilgilerin üstünü renkli bir kalemle çizmek daha uygundur. Silme işlemini ayrı renk kalemle yapmanız daha şık ve kullanışlı olacaktır. Ancak tüm ajandanız üzerinde silme işinde kullandığınız kalem rengi aynı olmalıdır. Bu sayede silinen bilgilerin de ne olduğu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İşlemi biten, önemini yitiren konu başlıklarını silmek, sade bir ajanda görünümüne sahip olmanız açısından da önemlidir. Ayrıca tamamlanan bir işin üstünü çizmek size büyük bir motivasyon verecektir. Bir işi bitirmenin hazzı başka bir şeyde yoktur.  Öğrenciler için kullandıkları planlayıcı ajandalardaki teslim edilmiş ödevlerin veya bitirdikleri sınavların üstünü çizmek son derece keyiflidir.  

Ajanda yanınızda olsun: Etkin bir ajanda kullanımının önemli bir noktası da tabiki onun kullanılmasıdır : ) Her daim yanınızda olmayan veya aldığınız notların işlenmediği bir ajanda size hizmet edemez. Bu nedenle ajandamıza bilgi girişi yapmak için alışkanlık sağlamak gerekmektedir. Bunun için yapılabilecek en pratik yol, toplantılarda veya amirimizin yanına gittiğimizde ajandamızı yanımızda taşımaktır. Ajandamızı yanımızda taşıyamıyorsak bile en azından aldığımız notları en kısa sürede ajandamıza girmek gerekmektedir. Masa başında çalışırken ajandanız önünüzde hep açık olmalı, telefon görüşmesi v.b. yaparken ajandanıza not almanız çok faydalı olacaktır. Bu sayede uzun bir telefon görüşmesinden sonra konuştuklarınızı unutmamış ve neler yapmanız gerektiğini vaktinde kaydetmiş olursunuz. Dolayısıyla ajandanız mümkün olduğunca yanınızda olmalıdır.


Organizer Mekanizmalı Ajanda

Ajandanızı yanınızda taşımak için size en yardımcı olacak husus; göz zevkinize hitap edecek ve yanınızda taşımaktan keyif alacağınız şekilde şık bir dizayna sahip olan, taşınabilir ve uygun bilgilerle donatılmış bir ajanda tercihidir. Kullandığınız ajanda büyük boy bir ajanda ise yanınızda daha ufak bir ajanda veya not defteri taşıyıp, aldığınız notları sonra büyük ajandanıza geçebilirsiniz. Bu durum zaman kaybı gibi görünse de, notlarınızı tekrar etmeniz ve düzgün bir ajandaya sahip olmanız açısından size fayda sağlayacaktır. Ofis malzemeleri arasında önemli bir yeri olan ajandanın görüntüsü ve dayanıklılığı da son derece önemlidir.

Ajanda satın alınırken nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle kullanım amacınıza göre ajandanızı belirlemek gerekiyor. Ofis toplantıları veya miatlı bir günde yapılması gereken işler için günlük ajanda kullanışlı bir yapı sağlamaktadır. Daha geniş planlamalar için haftalık ve aylık ajanda kullanılabilir. Kullanım şeklinize göre spiralli ve telli ajanda tercih edilebilir. Kullanım yerine ve yanınızda taşıma durumuna göre ajanda boyutuna dikkat edilmelidir. En önemli husus ajanda içinde işinize yarayacak bölümlerin bulunmasıdır. Bunun için organizer makanizmalı ajandalar tercih edilmelidir. Ajandanınızn kapak kısmı kilitli olmalı ve şık bir dizayna sahip olmalıdır.

Ajanda çeşitleri ve fiyatları

Günlük ajanda, haftalık ajanda, aylık ajanda, süresiz ajanda, telli/spiralli ajanda, akademik ajanda, organizer mekanizmalı ajanda, planner ajanda gibi bir çok farklı modele sahip olan ajandalar etkin bir promosyon malzemesi olarak da kullanılmaktadır. Ajanda bastırmak istiyorum diye bir araştırma içerisindeyseniz, sizi İş’te Kırtasiye’nin Promosyon Ajandalar kısmına bekliyoruz. En ucuz 2020 ajanda modelleri için doğru adres İş’te Kırtasiye.com’dur. Kırtasiye uzmanı özel ekibimizin sizler için seçtiği en uygun ve kullanışlı ajanda modellerini sitemizde bulup hızlı kargo teslimatı ile hemen satın alabilirisiniz.


 Organizer Kılıflı Defter


Yorumunuzu bırakın